Kezdőlap

2024. június 25. kedd
Boldog névnapot Vilmos

Menü
Aktualitások

Aktualitások megtekintéséhez kattintson ide!

Sarudiak

Uniós kultúrák

A programsorozat célja az Európai Uniós tagállamok bemutatása az érdeklődők számára.

Görögország

Görög zászló

Görögország térkép

Görögországi fényképes úti beszámolók bemutatása és a görög kultúráról szóló előadás után vetélkedővel színesítették a programot. A görög népzenével, néptánccal, gasztronómiával görög esten ismerkedhettek meg a nyertesek és a jegyet vásárlók Debrecenben.
Országismertető

EU-csatlakozás időpontja: 1993. november 1. (Európai Közösség: 1981. január 1.)
Népesség: 10.964.000 fő
Terület: 131.957 km2
Lakosság nemzetiségi összetétele: 95% görög, 1% macedon, 1% török, 1% roma, 1% vlah, 1% albán és egyéb
Államforma: parlamentáris köztársaság
Hivatalos nyelv: görög
Pénznem: euro (EUR) = 100 eurocent

Parthenon
Parthenon – Akropolisz - Athén

Görögország Európa és Ázsia határmezsgyéjén, a Balkán-félsziget déli csúcsán fekszik Délkelet-Európában. Területének részét képezi az Égei- és a Jón-tengerben fekvő több mint 2000 sziget, melyből mindössze 165 lakott. Az ország legmagasabb pontja az Olimposz.
Görögország az európai civilizáció egyik bölcsője. Tudósai az ókorban jelentős előrehaladást értek el a filozófia, az orvostudomány, a matematika és a csillagászat terén. A görög városállamok úttörő szerepet játszottak a demokratikus kormányzati formák kialakításában. Görögország történelmi és kulturális öröksége ma is visszaköszön a modern kor irodalmi, művészeti és filozófiai alkotásaiban, politikai rendszereiben.
Az újkori Görögország államberendezkedése köztársasági alapon nyugszik, összhangban az 1975-ös alkotmánnyal. Az egykamarás parlament 300 képviselőjét a szavazópolgárok négy évre választják meg. Az ország 13 közigazgatási körzetből áll.

Politikai rendszer

Végrehajtó hatalom
államfő és a kormány együttesen gyakorolja. Köztársasági elnök: A görög politikai rendszer a francia mintát vette alapul. Ennek megfelelően a görög köztársasági elnök erős hatalommal bír. A köztársasági elnököt a parlament választja kétharmados többséggel. A köztársasági elnök mandátuma öt évre szól és egyszer újraválasztható. Ő a görög állam reprezentása, azaz nemzetközi képviselője. Kormány: a kormány tagjait az elnök nevezi ki a miniszterelnököt és a miniszterelnök javaslatára a kormány tagjait. 25. életév betöltéséhez kötött. A kormány tagjai a miniszterelnök, szakminiszterek, társminiszterek és miniszterhelyettesek. A kormány a parlamentnek felelős.

Törvényhozó hatalom
A törvényhozás a köztársasági elnök és a parlament között oszlik meg. A törvényhozást az egykamarás parlament (Vouli) látja el, amely legalább 200 legfeljebb 300 tagból kell, hogy álljon. a parlamenti képviselőket 4 évenként közvetlen, titkos és általános választójog alapján választják. A választásokon való részvétel kötelező. Választásra jogosult minden 18. életévét betöltött görög állampolgár.

Igazságszolgáltatás
Az igazságszolgáltató hatalmat független bíróságok gyakorolják. Az igazságszolgáltató rendszer több szintű, amelynek élén a Legfelső Bíróság áll.

Címek:

Hivatalos kormányoldal:
www.greek.gr

Görög nagykövetség Magyarországon:
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Tel.: 413-2600, 413-2610
E-mail: greekemb@axelero.hu
Magyar nagykövetség Görögországban:
25-29. Od. Karneadou, Kolonaki, Athens 10675
Tel.: 72-56-800, 72-56-801
E-mail:
Honlap: www.hunembassy.gr
Startlap:
www.gorogorszag.lap.hu
www.www.kreta.lap.hu
Az országba érkezve a turistát már az első pillanatban megérinti a mediterrán mentalitás, melynek jellemzője, hogy az emberek szívélyesek, kedvesek, szolgálatkészek. A görög életstílus azonban sokkal lassabb az itthoninál. Bár a görög hétköznapok csak 9 óra körül kezdődnek, délután egy óra körül már szinte mindenhol sziesztát tartanak. Ennek megfelelően a görög este 19 óra tájban indul, és hosszan belenyúlik az éjszakába.
Az ország gasztronómiáját illetően mindenki talál ízlésének megfelelőt. Legismertebb és legelterjedtebb a gyros, mely a Magyarországon kaphatóhoz képest sokkal ízletesebb és kiadósabb. Kedvelt még a souvlaki, mely leginkább a magyar saslikhoz hasonlítható. A zöldséges ételek kedvelői biztosan kipróbálják majd a jól bevált ízletes görögsaláta mellett a mousakát is, vagyis a padlizsános-paradicsomos rakott egytálételt. Mindemellett - tengerparti országról lévén szó - a tenger gyümölcsei minden változatban fogyaszthatók.
Különlegesség még a sült feta sajt, az ún. saganaki. Desszertként zamatos, üdítő gyümölcsöket és különböző - legkevésbé sem diétás - mézes süteményeket fogyaszthatunk.
Természetesen a jó ételekhez jó italok dukálnak. Napközben a forró hőségben jólesik a hűsítő frappé, vagyis a finom jegeskávé. Az este azonban a tüzesebb alkoholos italoké, ilyen például a speciális görög gyantás bor (recina), az ún. kumkvat likőr vagy a mindenki által ismert ánizsos törkölypálinka, az ouzo.
A legismertebb kortárs görög művészek közé tartozik a filmrendező Kósztasz Gavrász, a Nobel-díjas Odisszéasz Elítisz, és a zeneszerző Míkisz Theodorákisz.

Észtország

Észt zászló

Észt térkép

Országismertető
EU-csatlakozás időpontja: 2004. május 1.
Népesség: 1,332,893 fő
Terület: 45,226 km2
Lakosság nemzetiségi összetétele: Észt 67.9%, Orosz 25.6%, Ukrán 2.1%, Belorusz 1.3%, Finn 0.9%, egyéb 2.2%
Lakosság vallási összetétele: az elterjedt vallások: evangélikus, görögkeleti, orosz ortodox, baptista, adventista, metodista és római katolikus
Államforma: parlamentáris köztársaság
Hivatalos nyelv: észt
Pénznem: Észt korona (EEK)

Tallin látképe
Tallin látképe

Az Észt Köztársaság észt nyelven Eesti vagy Eesti Vabariik. Fővárosa Tallinn. Észtország Európa északkeleti részén, Lettország és Oroszország között található, a Balti-tenger és a Finn-öböl határolja. A kontinentális területen kívül a Balti-tenger mintegy 800 szigete tartozik Észtországhoz.
A pleisztocén földtörténeti korban (i.e.1,600,000 - i.e.10,000) kialakult szárazföldi jégtakaró hatására délen morénagátak húzódnak, az ország középső részén hosszan elnyúló, lapos tetejű dombvonulatok találhatók. Ezek a jég előrenyomulásának és visszahúzódásának irányába rendeződtek. Tavakban, erdőkben, folyókban gazdag ország. Az Oroszországgal közös határon található a Csúd (Peipsi)-tó.
Az ország területén kb. 50 emlősfaj él. Az északkeleti erdőségekben medve és hiúz is előfordul. Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A leghidegebb hónap a február (-6 °C), legmelegebb a július (17 °C). A csapadék egyenletes időeloszlású, évi közepes mennyisége Tallinnban 570 mm. Fehér éjszakák is előfordulnak.
A legfontosabb ásványkincsek: olajpala, tőzeg, foszforit, mészkő, dolomit, márga, agyag. Alapvetően ipari ország: a fafeldolgozás hagyományos iparág, de az utóbbi években előtérbe kerültek a környezetvédelmi érdekek, ezért például erdőtelepítések vannak.
Az elektromos áramot maguk állítják elő az olajpala feldolgozása során nyert szintetikus gáz hőerőművekben való elégetésével. Áramot a közeli Finnországba is exportálnak. Textilipara is jelentős.
Az észtek nyelvrokonaink: az észt a finnugor nyelvcsoport balti finn ágához tartozik.

Politikai rendszer

Végrehajtó hatalom
A kormány gyakorolja. Kormány: a végrehajtó szerv, amely a parlamentnek felelős. A kormány kinevezési és feloszlatási joga a parlamentet illeti meg.
Köztársasági elnök: A köztársasági elnöknek csupán ceremoniális szerepe van, akinek feladata az ország nemzetközi képviselete. A köztársasági elnököt öt évre kétharmados többséggel a parlament választja. A tisztség legfeljebb egyszer újítható meg.

Törvényhozó hatalom
A parlament a legfőbb törvényhozó szerv. A parlament hozza a törvényeket, megválasztja a köztársasági elnököt, felhatalmazza a miniszterelnököt a kormányalakításra. A parlament egykamarás és 101 képviselőből áll, mandátuma négy évre szól. A képviselőket az arányosság elve alapján választják meg szabad, általános, egyenlő választásokon titkos szavazással.

Igazságszolgáltatás
Észtország igazságszolgáltató rendszere három rendszerből áll. Az első szinten állnak a városi bíróságok, ezek fölött állnak a körzeti fellebbviteli bíróságok. Az igazságszolgáltatás élén a legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság áll.

Címek:
Az Észt Kormány honlapja - Government's Hompage:
www.valitsus.ee/?lang=en
Magyarországi Észt Intézet honlapja:
www.einst.org
Startlap:
esztorszag.lap.hu

Észtország, a legészakibb fekvésű balti állam 1991-ben nyerte vissza függetlenségét a Szovjetuniótól. Túlnyomórészt sík vidék, melynek felszínét sok-sok tó tarkítja. Az ország a Balti-tenger partján terül el, és számos szigettel rendelkezik. A földterület legnagyobb része művelés alatt áll vagy erdősített.
Az észt nyelv, melynek közeli rokona a finn, egyáltalán nem hasonlít a két másik balti nyelvre, a lettre és a litvánra, de az oroszra sem. A lakosság kb. egynegyede orosz gyökerekkel rendelkezik.
A főváros, Tallinn, egyike a legépebb állapotban megmaradt középkori európai városoknak. Az idegenforgalom Észtország GDP-jének 15%-át termeli meg. A gazdaság húzóágazatai közé tartozik a gépipar, az élelmiszeripar, a vegyipar és a fafeldolgozás.

Az észt konyhára jelentős hatást gyakoroltak azok a népek, amelyek a történelem folyamán a terület feletti hatalmat megszerezték. Közéjük tartoznak a dánok, a németek, a svédek, a lengyelek és az oroszok is. A hagyományos észt ételek közül említést érdemel a marinírozott angolna, a véres hurka és a főtt disznóhús savanyú káposztával.
Az észt kultúra kiemelkedő egyéniségei közé tartozik Jaan Kross író, akinek műveit legalább 20 nyelvre lefordították, Friedrich Reinhold Kreutzwald, a Kalevipoeg című nemzeti eposz szerzője, valamint az író, filmrendező, diplomata és politikus Lennart Meri.